chudy1 napisał: to wszystko zalezy jak sie prowadzi zycie jednemu i miliony nie starczaja a 2 ma mniej a sobie zyje tez dobrze i jezdzi zwiedza itd...
no ....mi kiedys w pl moja szefowa na moje niesmaiałe pobakiwanie o podwyżce po 2 latach nienagannej pracy powiedziała ze powinnam zacząć oszczędzać i stołować się w sklepach typu biedronka D
kami napisał: chudy1 napisał: to wszystko zalezy jak sie prowadzi zycie jednemu i miliony nie starczaja a 2 ma mniej a sobie zyje tez dobrze i jezdzi zwiedza itd...
no ....mi kiedys w pl moja szefowa na moje niesmaiałe pobakiwanie o podwyżce po 2 latach nienagannej pracy powiedziała ze powinnam zacząć oszczędzać i stołować się w sklepach typu biedronka D
Pewnie pognałaś jak szalona do Biedrony, za namową rozsądnej i zimno kalkulującej szefowej
gregali napisał: Norwegia jest w ekonomicznej czolowce swiata.To wynik badan
nad poziomen zycia w Norwegii.Mam pytanie czy to jest prawda
czy tylko iluzja?Czy dobrobyt i komfort ekonomiczny jest tak widoczny?
Co myslicie na ten temat?
Wspaniała i nie, dająca szanse stabilności ekonomicznej i godnej emerytury, kraj w którym warto założyć rodzinę i rozmnażać się do woli , ale nie w każdym przypadku jest tak różowo. Z moich obliczeń, przy zachowaniu warunków: stała praca z normalnym norweskim wynagrodzeniem, czynsz za mieszkanie w rozsądnej wysokości, brak obciążenia kredytami; wynika, że nie opłaca mi się w obecnej sytuacji sprowadzać rodziny do Norwegii, gdyż spowodowałoby to obniżenie standardu życiowego do poziomu z czasów przed moim wyjazdem. Lepiej jest wydać pieniądze na lepsze wykształcenie dzieci w kraju i przygotowanie im tutaj startu w dorosłe życie.
Dobrobyt jest widoczny w wielu płaszczyznach życia, poza dobrami materialnymi widać go również w ilości pieniędzy wydawanych na przyjemności, choćby rozrywkę, hobby, czy turystykę. (Wielu młodych Norwegów wydaje na to tyle, że puste konta u nich na tydzień przed wypłatą są normalnym zjawiskiem.) Komfort ekonomiczny wynika między innymi z wysokiej siły nabywczej jednej godziny naszej pracy. Umożliwia to nam uzyskanie większych korzyści mniejszym nakładem pracy, dzięki czemu dysponujemy większą ilością wolnego czasu, który możemy wykorzystać w dowolny sposób. Dobrym przykładem jest moja piątkowo-sobotnia, ośmiusetkilometrowa wycieczka w czysto rozrywkowych celach: przejażdżki oraz (z powodu znudzenia deszczem) poszukiwania padającego śniegu . Notabene, znalazłem go całkiem sporo:
Całkowity koszt wypadu zamknął się w jednej tutejszej dniówce. W Polsce, podobnej długości wypady kosztowały mnie dwie dniówki, więc ogólnie mówiąc relatywnie taniej jest w Norwegii, niż w Polsce.
Grzes203 napisał: Wlasnie mialem zapytac ciebie Dino czy ty jakis lowca sniegu i zamieci jestes ale odpowiedzi juz udzieliles ze tak.
Pasja godna podziwu. Dzięki.
Właściwie to takie i inne przygody są bonusem za uprawianie pasji podróżowania i poszukiwania wrażeń. Norwegia znajduje się u mnie wysoko w rankingu miejsc, które muszę zobaczyć, takie spełnione marzenia z dzieciństwa, fiordy, trolle, lodowce itp.. Między innymi dzięki możliwościom zarobkowym jakie daje ten kraj, mogłem połączyć przyjemne z pożytecznym .
Tak Retierku, misie polarne w Svalbardzie już nie mogą się mnie doczekać, a ja ich .
Tłumacz norweski przez internet
Nie masz czasu chodzić do tłumaczy? Wolisz załatwiać sprawy bez wychodzenia z domu? Możemy Ci pomóc! Oferujemy tłumaczenia z/na język norweski tekstów standardowych, specjalistycznych oraz przysięgłych przez internet. Ze względu na wieloletnie doświadczenie gwarantujemy Ci rzetelną obsługę oraz szybko zrealizowanie powierzonego Nam zadania.
Jakie dokumenty tłumaczymy?
CV,
dokumenty bankowe, np. wyciągi z kont,
dokumenty sądowe, np. zaświadczenie o niekaralności, wyroki sądu,
akty urodzenia, małżeństwa,
dyplomy,
umowy, kontrakty, ...
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.